Plannen om een kleine verbouwing uit te voeren? Starten met hamer en zaag kan, maar soms heb je eerst pen en papier nodig. Want voor sommige kleine klusjes heb je een vergunning nodig. We halen de zeven meest frappante voorbeelden eruit.
1. Een boom die eruit moet
Het onderhoud aan die ene boom in je tuin beu? Opgelet, want mogelijk heb je een vergunning nodig om hem te kappen. Staat je boom op minder dan 15 meter van de woning? Meet de omtrek op een hoogte van 1 meter ten minste 1 meter? Dan is het tijd om een vergunning aan te vragen. Dat geldt trouwens ook als je een boom met die afmetingen wil planten.
2. Een nieuw kleurtje voor je voorgevel
Stel: je wilt je witte gevel een nieuw laagje witte verf geven. Dan valt dat onder onderhoud. En voor onderhoud heb je geen vergunning nodig. Maar wil je diezelfde witte gevel rood verven? Dan gaat het om een verandering in het straatbeeld en daarvoor moet je wel eerst een vergunning aanvragen. Ook wanneer je voorzetrolluiken, dakvlakvensters, steenstrips of gevelisolatie plaatst aan je voorgevel is dat het geval. Aan de zij- of achtergevel niet, want die hebben geen impact op het zicht vanaf de straat.
3. Een parkeerplaats in je voortuin
Nu je die boom in je tuin geveld hebt, is er ruimte voor iets anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen parkeerruimte in je voortuin? Maar hou hiermee rekening: plaats je je nieuwe parking op minder dan 1 meter van de perceelgrens? Dan heb je een vergunning nodig.
4. Een nieuw terras vlak bij je buren
Zalig, zo’n nieuw terras! Maar hou de volgende regel in het achterhoofd – zeker wanneer je tuin niet gigantisch is: komt je nieuwe terras op minder dan 1 meter van de perceelgrens? Dan heb je een vergunning nodig.
5. Een lange-afstandsoprit
Misschien heb je wel een gigantische tuin. Eentje waar een ferme oprit wel op zijn plaats is. Als die oprit verder dan 30 meter van de woning verwijderd is, is een vergunning verplicht.
6. Een zwembad, vijver, terras én zonnepanelen?
Je hebt een terras met een gezellige siervijver ernaast. Er straalt heel wat zonlicht in de tuin, dus een zwembad paste mooi in het plaatje. En om nog meer te genieten van de zon, wil je ook zonnepanelen plaatsen.
Begin dan maar te rekenen. Want nemen je terras, siervijver, zwembad en zonnepanelen samen meer dan 80m²in? Dan heb je voor die niet-overdekte constructies een vergunning nodig. Blijft de ingenomen oppervlakte onder de 80m², maar komen je zonnepanelen meer dan 1 meter boven de dakrand uit? Ook dan moet je een aanvraag indienen.
7. Een extra bijgebouw
Na een tijdje kan het aantal verbouwingen oplopen. Je had bijvoorbeeld al een carport geplaatst tegen de zijgevel en een bijkeuken gebouwd. Nu wil je nog een veranda laten zetten. Ook hier hangt alles af van de oppervlakte die je inneemt. Bij meer dan 40m² ben je verplicht om een vergunning aan te vragen.
Bij kleine verbouwingen is een vergunning vaak niet verplicht, maar moet je de werken wel melden. Speel op zeker en neem contact op met je gemeente, want regelgevingen kunnen lokaal verschillen. Zo sta je nooit voor verrassingen.