09/07/2024

Een verstopt riool: wat nu?

Een verstopt riool: wat nu?

Een verstopping van je wc, bad, douche of wasbak kan altijd gebeuren. Er is weinig aan te doen. Wel is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Mocht je dit niet doen, loop je risico dat de riolering gaat stinken en deze geur ook terechtkomt in je huis. Een ontstopping ontstaat vaak beetje bij beetje, dit heb je zelf echter niet altijd door, waardoor het plotseling kan aanvoelen. Vaak is hier zelf wat aan te doen, maar het kan ook verstandig zijn hier een hulpdienst voor in te schakelen.

Probeer eerst zelf door te spoelen

Het is niet verstandig je wc zomaar nog eens door te spoelen. Probeer eens met een emmer water, door rustig het water in de wc te gieten, te kijken of er een kleine waterkolk ontstaat. Mocht dit het geval zijn, kan je dit probleem oplossen door dit proces een aantal keer te herhalen. Is dit niet het geval, is het noodzakelijk het riool te ontstoppen.

Inhuren van een ontstoppingsdienst

Het inhuren van een ontstoppingsdienst kan zeker handig zijn, zo hoef je zelf niet je tijd en energie te stoppen in het zoeken naar oplossingen. Het kan verstandig zijn dit werk over te laten aan professionals. Die weten altijd wat ze moeten doen om de ontstopping zo snel mogelijk weg te werken. Aangezien dit belangrijk is, is dit zeker een verstandige optie.

Het gebruik van soda

Soms is het gebruik van soda als ontstoppingsmiddel al voldoende. Met het gebruik van een theelepel soda in de afvoer is al veel te bereiken. Laat dit middel enkele minuten intrekken en spoel dit door met behulp van heet water, dit zal ervoor zorgen dat het vuil losweekt. Het is verstandig dit een aantal keer te doen zodat je alles los kan krijgen. Dit proces kan worden gebruikt voor alle vormen van het systeem.

Wees bewust dat niet alles mogelijk is

Gebruik het juiste gereedschap, zoals een plunjer of rioolslang, en zorg ervoor dat ze schoon en in goede staat zijn. Vermijd het gebruik van overmatige kracht om schade aan de leidingen te voorkomen. Vermijd chemische afvoerreinigers, omdat deze schadelijk kunnen zijn en de leidingen kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is om het inademen van giftige dampen te voorkomen. Morsen met deze chemische stoffen kan ook leiden tot brandwonden op de huid. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen of vuil in het riool.

Gerelateerde berichten

Mobiscore

Mobiscore

Lees meer
6 handige tips om ruimte te besparen in je badkamer en keuken!

6 handige tips om ruimte te besparen in je badkamer en keuken!

Lees meer